All Blogs
Zeytin ve Biyoyakıt Üretimi
Pirina ya da zeytin posası biyoyakıt üretimi için potansiyel organik bir çıktıdır. Pirinanın içindeki zeytin çekirdekleri yüksek enerji içeriğine sahip hem çevresel hem de ekonomik faydalar sağlama kapasitesine sahip değerli bir biyokütle kaynağıdır.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi XII - Makine Yağı, Yağlı Boya, Kumaş Boyası, Ahşap Koruma Malzemesi
Leonardo da Vinci makine yataklarını veya aks uçlarını yağlamak için kendi kendini yağlayan sistemler geliştirmiş ve bunun için zeytinyağ kullanılmasını önermiştir.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi XI- Aydınlanma Çağından Günümüze
18. ve 19. yüzyıllarda sanayileşme devri ile birlikte sahneye sanayi tipi, buhar gücü kullanılan, yağ ve sabun işleme tesisleri ortaya çıkacaktır. 19. yüzyılda, iki dünya savaşı arası dönemde, zeytinyağı rafinerileri yaygınlaşmaya başlar. Bunlar “rafine zeytinyağı” adı verilen ucuz zeytinyağı üretimi yapan işletmelerdir. Günümüzde devletlerin zeytin sektörüne olan destekleri ciddi olarak tırpanlanmış, özellikle ülkemizde, çoğu zeytin üreticisi zararına üretim yapmaya başlamıştır.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi X - Ortaçağ Dönemi
Dinsel emirler ve sembolik anlamlar açısından bakıldığında, Hristiyan inancına bağlı halklar, zeytinyağını genellikle sadece ayinlerde kullanır, Müslüman simyacılar bizim bugün anladığımız anlamda sabunu tarif ederler. Endülüs kültürünün yükselmesi ile Akdeniz kıyı şehirleri olan Venedik, Cenova ve Marsilya'da sabun üretimi yaygınlaşır. Gaz lambaları kullanıma girene kadar, zeytinyağının topraktan altına kadar değişkenlik gösteren farklı maddelerden yapılmış yağdanlıklarda aydınlatma yakıtı olarak kullanımı devam eder.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi IX - Roma İmparatorluğu Dönemi
Romalılar insanlık tarihinde zeytin yetiştirme, zeytinyağı elde etme, zeytinin dağıtılması ve depolanması konularında uzman bir medeniyet olarak kabul edilmektedir. Roma medeniyeti, zeytinden yüksek oranda yağ elde edilmesinde, tarihteki kilometre taşlarından biridir. Yağ çıkarma yöntemini yazılı bir doküman olarak ilk kez ortaya koyan, bu kıstaslara uygun metotları uygulayan (dik açılı değirmen taşı kullanımı, sonsuz vidalı ahşap baskı mengenesi) ilk medeniyettir.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi VIII - Antik Helen ve İyon Uygarlığı II
Myken Uygarlığının ardılları olan Yunanlılar için -vücut bakımı ve parfüm imalatında kullandıkları- zeytinyağı dışarıdan en fazla ithal edilen mallardan biridir. Klasik Yunan Atina’sı kamu yaşamında en çok zeytinyağı tüketilen mekan olasılıkla spor etkinlikleridir. M.Ö. 400 yıllarında, Kuzey Yunanistan’da zeytinyağı işleme tesislerinin verimliliği, mil etrafında dönen silindir kırma teknesinin kullanılması ile artacaktır.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi VII - Antik Helen ve İyon Uygarlığı I
Kadim çağlarda Yunan yarımadasında zeytinyağı üretim sistemlerini açıklığa kavuşturacak arkeolojik kanıtlar yetersizdir. Yunanlılar çok geç bir dönemde (M.Ö. 1050) tarih sahnesine çıkmış, kendi dönemlerine ulaşmış zeytin tarımı ve kültürü birikimini devralıp geliştirmişlerdi.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi VI - Girit Adası ve Girit Halkları
Milattan önceki üç bin yıl boyunca, Giritliler zeytin kültürünün Akdeniz'deki diğer kavimlere yayılmasında önemli bir rol oynadı. Knossos ve Faistos saraylarının yıkıntıları arasında bulunan iki metrelik zeytinyağı küpleri, tonlarca zeytinyağının depolanabileceği depolar inşa eden, güçlü ticaret filolarına sahip olan Giritliler ‘in gerçekleştirdiği zeytinyağı ticaretinin arkeolojik kanıtıdır
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi V - Tekstil Üretimi
Zeytinyağı gibi bitkisel bazlı yağların kumaş parlaklığını artırmak, yumuşatmak ve rengini korumak amacıyla kullanımı özellikle Akdeniz bölgesinde olmak üzere antik medeniyetlere kadar uzanır. Sümerler ve daha sonra Asurlular, özellikle yünlü giysiler olmak üzere tekstil ürünlerini su geçirmez hale getirmek ve korumak için bitkisel yağlar kullanmışlar. Keten, eski Mısırlılar tarafından kullanılan birincil kumaştı ve tarihi kayıtlar, ketenlerini parlaklığını artırmak için zeytinyağı ve hint yağı gibi yağlarla işlediklerini gösteriyor. Roma'da, Yaşlı Plinius (MS 1. yüzyıl), Naturalis Historia adlı eserinde tekstil ürünlerinin kalitesini korumak için zeytinyağının kullanımından bahsetmiştir.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi IV - Eski Çağ Ticaret Emtiası
Sikkenin henüz icat edilmediği kadim zamanlarda zeytinyağı talep edilen değerli bir meta idi, amforalarda ve toprak fıçılarda uzun süre saklanıp depolanabiliyor, uzun mesafeler boyunca güvenle transferi mümkündü. Sayısal olarak ölçülebilen ve mukayese edilebilen bir üründü, o dönemler için az da olsa kabul edilmiş belli başlı kalite standartlarına sahipti. Bu özellikleri zeytinyağını borçlanma sisteminde kullanılan kadim ticari bir araca dönüştürmüştü.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi III - Aydınlatma Yakıtı
Zeytinyağı yandığında parlak bir ışık yaydığı ve etrafa rahatsız edici bir koku yaymadığı için olsa gerek çağlar boyunca lamba yağı işlevi görmüştür. Kadim Mısır’da güneş tanrısı Ra için inşa edilen tapınaklarda aydınlatma amacıyla en iyi kalite zeytinyağının kullanılmış, kendini zeytin ağacına benzeten Şaul’un oğlu/damadı Davut tapınakları aydınlatmakta kullanılan altı kollu şamdanlarda yakıt işlevi görmüş.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi II - Kutsama, Parfüm, İlaç ve Kozmetik Malzemesi
İlk kokulu merhemlerin, Neolitik Çağ’da (M.Ö. 7000-4000), zeytin ve susam yağı ile kokulu bitkilerin karıştırılmasından elde edildiği düşünülüyor. Zeytinyağının cenaze ritüellerinde ve tapınaklarda tanrılar için hazırlanan sunularda kullanıldığına dair birçok arkeolojik bulgu, kutsal kitap metinleri ve mitolojik hikâyeler mevcut.
Zeytinyağı Kültürü Geçmişi I - Kadim Zamanlar
Kayalara oyulmuş zeytin ezme çukurları ya da taştan yapılma zeytinyağı toplama havuzları kalıntıları ile ilkel zeytinyağı işleklerinin varlığı M.Ö. 3500 yıllarına kadar tarihlendirilebildi. Zeytinyağı üretim teknolojisi tarihindeki kilometre taşlarından biri mola olearia (zeytin değirmeni) M.Ö. 1500 lerde icat edilecek, Demir Çağı’na gelindiğinde (M.Ö. 1000), ahşap direkli kaldıraçlı baskı uygulamalarının keşfi zeytin hamurundan daha fazla yağın ayrıştırılabilmesini sağlayacaktır.
Tek Tanrılı Dinlerde Zeytin ve Zeytinyağı - İslam İnancı
Kuran-ı Kerim'de altı defa zeytin bahsi geçer; Mü’minun, En'am, Nahl, Abese, Tin ve Nur sureleri.
Tek Tanrılı Dinlerde Zeytin ve Zeytinyağı - Hristiyan İnancı
Yağla ovulan İsa'nın, havarileri ile Zeytin Dağı'nda son akşam yemeğinde birlikte olduğu, göğe bu dağdan yükseldiğine inanılır. Peygamberi olduğu yeni inancın, Yahudi inancı ile olan bağlantısını zeytin ağacı sembolü ile ifade eder.
Tek Tanrılı Dinlerde Zeytin ve Zeytinyağı - Yahudi İnancı
Tanrı, kökenleri kadim Mısır medeniyetine dayanan İsrailoğulları’na (Melekle Güreşenlere) “zeytinyağı olan diyarlar” vateder, zeytin ağacı ve zeytinyağı kitap boyunca birçok metinde mevcuttur.
Tek Tanrılı Dinlerde Zeytin ve Zeytinyağı - Tufan Mitosu
Yeniden diriliş ve yaradılışın su aracılığı ile yapılışının simgesel anlatımı olan tufan hikayeleri, anlam bakımından yaşamın yenilenmesi ile su ile arınma düşüncesinin de söylenceleridir.
Zeytin ve Zeytinyağı Mitleri II - Gılgamış Destanı
Üzerine güzel kokulu yağlar süren tapınaktaki genç kadın senin için gözyaşı döksün... Gılgamış Destanı, VIII. kil tablet.
Olive oil
With the simplest definition, olive oil is the separation of the water and solid components of the olive fruit. An olive oil that does not cause any change in the oil content of the olive and is obtained only by mechanical and physical applications, is a freshly squeezed fruit oil like a freshly squeezed fruit juice, its natural triglyceride structure has not changed, it is raw, natural and pure.
Olive Oil and Health
Olive oil is not a medicine, however, the protective/supportive effects of the compounds it contains on human health are supported by more and more scientific data day by day. There is growing evidence that these effects are more preventative than therapeutic.