Zeytinyağı

22-06-2023 12:02
Zeytinyağı

Zeytinyağı, en basit tanımlama ile, 
zeytinin içeriğindeki su ve katı bileşenlerinden ayrıştırılmış halidir.

Zeytin meyvesinin içindeki yağ içeriğinde herhangi bir değişikliğe yol açmayan, sadece mekanik ve fiziksel uygulamalar ile elde edilmiş bir zeytinyağı, taze sıkılmış bir meyve yağıdır, natürel yapısı değişmemiştir, çiğ, doğal ve saftır. 

Oda sıcaklığında (20-25°C) sıvı haldedir, rengi berrak yeşilden sarıya kadar değişkenlik gösterebilir, kendine özgü tat ve kokusu vardır.

Zeytinin içeriğindeki yağın ortalama %70’i meyvenin etli kısmında kalanı çekirdeğinde bulunmaktadır. Kabuğu yağ içermez.

Çağlar boyu Akdeniz Havzası halklarının beslenmesinde tek bitkisel yağ kaynağı olmuştur. Doğal zeytinyağı (rafine edilmemiş, extra sızma) “Akdeniz Diyeti” ya da “Akdeniz Mutfağı” olarak tanımlanan beslenme alışkanlığının, şarap ile beraber, simgesi durumuna gelmiştir, günümüzde dünyanın farklı mutfaklarında tanınan ve aranılan bir yağ çeşididir. Akdeniz Havzası halklarında yapılan araştırmalar, doğal zeytinyağı tüketimi ile hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kanser, yaşa bağlı bilişsel aktivite bozulması gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığının azaldığını göstermiştir. Uzun yaşam süresi ile zeytinyağı tüketiminin ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Yaşam boyunca düzenli zeytinyağı tüketiminin, insan sağlığı üzerine birden fazla yararlı etkileri olduğu düşünülmektedir. Son yıllarda, insan sağlığı ile ilişkisi üzerine en çok araştırma yapılan yağlardan biridir, fonksiyonel gıda olarak kabul edilmektedir. İçeriğindeki biyo-aktif fito-kimyasal bileşenler ve bunların biyo-yararları üzerine gerçekleştirilen kanıta dayalı araştırma ve sorgulamalar devam etmektedir.


Zeytinyağı Üretimi - Yağın Zeytinden Ayrıştırılması

Zeytin meyvesinin içinde su ve yağ, emülsiyon (birbiri içinde çözünmeyen iki sıvının karışım halde birarada bulunmasıdurumundadır. Bundan dolayı zeytinden yağ elde etmek için yağın su ve diğer katı bileşenlerden ayrıştırılması gerekir. Natürel zeytinyağı üretiminde hedef, rafine etmeden (ısıl ya da kimyasal müdehale yapmadan), doğal hali ile, gıda olarak tüketilebilen bir yağ elde etmektir.

Çoğunluğu yağlı tohumlardan üretilen diğer bitkisel yağlar rafinasyon işleminden geçmek zorundadır. Bu tür yağları tüketilebilir bir hale getirmek için yağın bileşiminde yer alan istenmeyen maddeler (taş, toprak, toz, büyük moleküller, yağda çözünen ve yağın sabunlaşmayan kısmında bulunan maddeler vb.) rafinasyon işlemi ile uzaklaştırılır ve yağ saflaştırılmaya çalışılır, fakat, yağın doğallığından feragat etmeden rafinasyon işlemin uygulanması mümkün değildir.

Zeytindeki yağ bileşenlerinin, katı ve su bileşenlerinden ayrıştırılması süreci, birden fazla basamaktan oluşur. Günümüz koşullarında bu işlem teknolojik yöntemlerin kullanımı ile gerçekleştirilir. Zeytinin çekirdeği ile birlikte mekanik kuvvetle sıkılıp patlatılarak ezilmesi sürecin ilk basamağıdır. Bu basamak ile ortaya katı ve akışkanlardan meydana gelen “zeytin hamuru” ortaya çıkar, hamur bir süre yoğurulur. Sonrasındaki basamaklarda yağın su ve katı bileşenlerden ayrıştırılması amacıyla sadece fiziksel yöntemler (presleme, santrifüjleme ya da soğuk perkolasyon/seçici filtrasyon) kullanılır.

Tüm süreç boyunca, basamakların hiçbirinde rafinasyon uygulaması yoktur. Herhangi bir kimyasal müdahale içermez. Yağın ayrıştırılması süreci tamamlandığında tohumlardan elde edilen diğer bitkisel kökenli yağlar gibi rafine edilmiş -ısıl ve kimyasal uygulamalara maruz bırakılmış- bir bitkisel yağ ortaya çıkmaz.

Süreç sonunda gözle görülür katı bileşenlerinden ayrıştırılan yağ bulanıktır. Bunun nedeni içeriğinde hala -çıplak gözle ayırt edilemese de- katı partiküller olmasıdır. Yağ
çelik tanklarda ve uygun koşullarda bir süre bekletilir, böylece bulanıklığa neden olan partiküllerin dibe çökmesi sağlanır.


Zeytinyağının Sınıflandırılması

Zeytinyağı koku, görünüş, elde ediliş şekli, tazelik, kimyasal içerik gibi birden fazla kritere dayanılarak sınıflandırılır.


1. Natürel ZeytinyağıZeytinin doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak sıcaklıkta, sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen, berrak, yeşilden sarıya değişebilen renkte, kendine özgü tat ve kokuda olan doğal halinde gıda olarak tüketilebilen yağdır. Natürel zeytinyağlarına hiç bir gıda katkı maddesi ilave edilmez, üretim sırasında sıcak su eklenerek çıktı miktarı arttırılmaya çalışılmaz.

Natürel zeytinyağları da kendi içerisinde "doğrudan tüketime uygunve "doğrudan tüketime uygun olmayanolarak iki kısma ayrılır.

"Doğrudan Tüketime Uygun" natürel zeytinyağları:

Natürel Sızma Zeytinyağı: Kokusu ve tadında kusur olmayan, serbest yağ asitliği -oleik asit cinsinden- her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan (maksimum %0.8) yağlardır.

Natürel Birinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadında çok hafif kusurları bulunabilen, serbest yağ asitliği -oleik asit cinsinden- her 100 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan (maksimum %2) yağlardır.

Natürel İkinci Zeytinyağı: Kokusu veya tadında tolere edilebilen kusurları bulunan, serbest yağ asitliği -oleik asit cinsinden- her 100 gramda 3,3 gramdan fazla olmayan (maksimum %3,3) yağlardır.

"Doğrudan tüketime uygun olmayan" natürel zeytinyağına “ham zeytinyağı” ya da “lampant” adı verilir. Serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden %3,3'ün üzerinde ve/veya duyusal ve karakteristik özellikleri bakımından natürel zeytinyağı özelliklerini taşımaz. Rafinasyona veya  teknik amaçlı kullanıma uygun bir zeytinyağıdır. Gıda olarak kullanılmaz. 

2. Rafine ZeytinyağıDoğrudan tüketime uygun olmayan ham zeytinyağının, doğal trigliserit yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla (ısıl ve kimyasal işleme tabi tutularak) rafine edilmesi ile elde edilen, sarının değişik tonlarında rengi olan, kendine özgü tat ve kokuda, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,3 gramdan fazla olmayan yağlardır.

3. Riviera ZeytinyağıRafine zeytinyağı ile gıda olarak doğrudan tüketilebilen natürel zeytinyağları karışımından oluşan, yeşilden sarıya değişen renkte, kendine özgü tat ve kokuda, serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her 100 gramda 1,0 gramdan fazla olmayan yağlardır.

4. Çeşnili ZeytinyağıZeytinyağlarına değişik baharat, meyve ve sebzeler veya bunların doğal aromasını içeren maddeler katılarak çeşitlendirilmesi ile elde edilen ve serbest yağ asitliği (maksimum %0,8) oleik asit cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlardır. Çeşnili zeytinyağlarının kalite ve saflık kıstasları natürel sızma zeytinyağı için verilen kıstaslara uygun olmalıdır.

Derleyen: Uğur Saraçoğlu (mustabeyciftligi@gmail.com)


Kaynaklar:

1. Dünya Zeytin Ansiklopedisi; Uluslararası Zeytin Konseyi; Fausso Luchetti, 1997.

2. Zeytinyağı; Fahrettin Göğüş, Mücahit Taha Özkaya, Semih Ötleş, Eflatun Yayınevi, 2009.

3. İzmir Zeytin Sempozyumu; Ölmez Ağacın Peşinde/Zeytinime Dokunma, 2-3 Eylül 2015.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.